batterilagring till dina solceller

Med batterilagring kan du spara överskottsel och använda när solcellerna inte producerar el, eller så kan du sälja överskottselen till elnätet. Ta vara på all din solenergi!

Solceller och batterier – vad är batterilagring?

Vad menas med batterilagring?

Ett batteri till solceller fungerar som ett reservförråd. När det är soligt och solcellerna producerar mer elektricitet än vad som förbrukas i realtid, kan du styra överskottselen till batteriet i stället för till elnätet. Denna lagrade energin kan utnyttjas senare då dina solceller inte producerar el.

Varför satsa på solceller med batteri?

Optimera användningen av egenproducerad el

Många hushåll kan bli så gott som självförsörjande på el under årets soligaste månader genom att lagra överskottselen från dagen och använda den på natten.

Självförsörjning

Väljer du att koppla ett batteri till solceller kan du bli betydligt mer självförsörjande när det gäller energi. Du har tillgång till el även vid strömavbrott eller andra störningar i det allmänna elnätet.

Jämnare belastning på elnätet

Om du använder den lagrade överskottsenergin under en period då det är hög efterfrågan på elektricitet bidrar din batterilagring till att jämna ut belastningen i elsystemet.

Minskad klimatpåverkan

Ju mer solel vi använder desto mindre fossila bränslen behöver vi för att producera energi. På det sättet har varje batteri till solceller betydelse för klimatet! Batterilagring främjar en renare och mer hållbar energiproduktion.

Värt att tänka på innan du köper batteri till solceller

Fördelen med att välja solceller med batteri är att du kan använda mer av den el dina solceller producerar och därmed blir mer självförsörjande. I dagsläget är det oftast mer ekonomiskt lönsamt att sälja din överskottsel än att lagra den, eftersom du slipper kostnaden för ett solcellsbatteri. Fundera vad som är viktigt för dig!

Analysera din elförbrukning

Börja med att räkna ut ditt energibehov och fundera på ditt användningsmönster – alltså när och hur du använder elen. Om du förbrukar mycket el under perioder då solen inte lyser eller om strömavbrott hör till vardagen i ditt område, kan batterilagring vara en utmärkt lösning. Om du däremot har tillgång till ett stabilt elnät och det inte finns stora variationer i din elförbrukning, så kan det hända att det inte är lönsamt på grund av kostnaden för batteriet

1
2

Skaffa utrustning

När du bestämt dig för att börja producera och lagra din egen solel behöver du skaffa solceller, batteri och en hybridväxelriktare. Den omvandlar den genererade energin (likström) till användbar el (växelström) och leder eventuell överskottsel vidare till batteri eller elnät. Ifall batteriet blir fulladdat fördelas överskottselen till elnätet där den kan säljas vidare till elleverantören som vanligt.

Glöm inte skatteavdraget!

Tack vare det statliga gröna skatteavdraget lönar det sig att installera solcellsbatterier i samband med att du skaffar solceller. Köper du en solcellsanläggning med batteri får du skatteavdrag på både kostnaden för batteriet och för hybridväxelriktaren samt på installationsarbetet av hybridväxelriktare och batteri som utförs av en elektriker. Skatteavdraget är 48,5 procent.

3
4

Anlita en kunnig solcellsleverantör

Den som installerar din solcellsanläggning måste ha kompetens att arbeta med elektricitet. Var noga med att välja en auktoriserad elinstallatör med AL-behörighet, som Hybrida. Förutom solcellsanläggningen kan vi erbjuda lösningar för energilagring i batterier. Vi har egna certifierade montörer, elektriker och projektörer som ansvarar för inmätning och installation. Allt från ett ställe – proffsigt från början till slut.

Olika alternativ inom batterilagring

SAJ B2 batterilagring

SAJ B2 batterilagring

B2-batteriet är en imponerande LiFePO4-batterilösning som är fri från kobolt och har hög spänning. Det är designat med en robust plåthölje som ger användare möjlighet att montera det på väggen eller stapla det för att spara utrymme. Den viktigaste delen av B2-batteriet är dess flexibilitet. Det består av batterimoduler och en BMS-kontroller, och du kan skräddarsy din energilagringslösning genom att anpassa antalet batterimoduler enligt dina specifika behov. Du kan koppla ihop så få som två batterimoduler eller så många som fem, vilket ger en imponerande total kapacitet på upp till 25,0 kWh. Detta gör B2-batteriet mångsidigt och passar olika användningsområden och energikrav.

B2-batteriet är en pålitlig och flexibel lösning för energilagring som gör det möjligt för användare att optimera sin energihantering och dra nytta av förnybara energikällor.

Huawei luna2000 batterilagring

Huawei luna2000 batterilagring

Huaweis nya batterisystem Luna är uppbyggt av moduler om 5 kWh vardera. Det centrala styrenhetskonceptet gör det möjligt att koppla samman en, två eller maximalt tre batterimoduler med en kapacitet på 5 kWh vardera, vilket ger möjlighet till 5, 10 eller totalt 15 kWh i lagringskapacitet.

Genom att parallellkoppla två styrenheter kan man utöka lagringskapaciteten upp till imponerande 30 kWh. Systemet bygger på litiumjärnfosfatteknik, känd för sin höga säkerhet och pålitlighet.

För extra pålitlighet och driftsäkerhet kan Luna-systemet kompletteras med en backup box som gör det möjligt att driva enheten i nödsituationer och säkerställa en kontinuerlig strömförsörjning.

APX HV batterilagring

Batterisystemet APX använder en koboltfri LiFePO4 batteri och har fyra nivåer av skydd med BMS, modulär energioptimering, säkring och aerosol för att säkerställa förbättrad säkerhet, tillförlitlighet och lång livslängd. Dessutom säkerställer den modulära energioptimeringen att systemet utnyttjar varje batteripacks energi fullt ut, blandar batteripack från nya och äldre serier samt blandar batteripack med olika kapacitet, vilket ger det mest flexibla användningsområdet för systemet.

Sari Lundin
Sari Lundin
Verifierad kund
Läs mer
Supersnabb installation! Hybrida är superproffsiga -rekommenderas! Vi är helnöjda!
Annalena Carlred
Annalena Carlred
Verifierad kund
Läs mer
Från beställning till klart på 37 dagar. Så proffsig och snabb installation och ett helhetsansvar där säljaren var med i processen hela tiden. Rekommenderar Hybrida varmt
Evelina Hjelm
Evelina Hjelm
Verifierad kund
Läs mer
Trevlig, kunnig och bra personal där både säljare och montörer m.fl från start anpassat sig efter oss för att fönster och dörrbytet ska gå så smidigt som möjligt i vardagen.
Föregående
Nästa

Gå en ljusare framtid till mötes

Kontakta oss för en genomgång av dina förutsättningar att producera och lagra din egen solel.

Solceller och batterier – vad är batterilagring?

Lita på vårt montörsmannaskap

Ödmjukhet och noggrannhet är ledorden i det vi kallar montörsmannaskap. Det är en hörnsten i Hybrida och det gäller hela vägen från rekrytering av medarbetare till fastighetens slutbesiktning. Våra professionella montörer och experter är erfarna och kvalitetsmedvetna. Vi är med dig från start till mål och lägger stort värde i att vara lyhörda för vad du som kund önskar under hela perioden.

Tjäna pengar genom stödtjänster för batterilagring

Vanliga frågor om batterilagring

Batterilagring för solceller fungerar genom att solcellerna på ditt tak producerar likström från solinstrålningen, vilken sedan omvandlas till växelström genom en växelriktare. Ett batteri kan kopplas till växelriktaren för att lagra likströmmen, vilket möjliggör användning av solenergi även efter solnedgången. Den lagrade energin matas in i husets elcentral och används av elförbrukarna i huset. Elmätaren registrerar den solenergi som säljs och den som köps in från elnätet​​.
För att vara helt självförsörjande på solenergi, utan möjlighet att köpa el, behövs tillräckligt med solpaneler för att täcka husets elförbrukning. Detta kan variera beroende på elförbrukning, geografiskt läge och andra faktorer. Ett exempel är att ett hus med en årlig förbrukning på 12 000 kWh kan behöva cirka 13 kW solceller. För att säsongslagra tillräckligt med el för vintern kan dock ytterligare solceller behövas​​.
Batterilager kan ha nackdelar såsom höga initiala kostnader, begränsad lagringskapacitet och lång återbetalningstid. Självurladdning är en annan aspekt där batteriet över tid tappar sin laddning även när det står oanvänt​​.
Specifik information om kostnaden för ett 100 kWh batteri tillhandahålls inte direkt från källorna, men priset kan antas vara betydligt högre än för mindre batterier, baserat på genomsnittspriset per kWh lagringskapacitet​​.