Dags att byta fönster? Välj energieffektiva fönster!

Genom att byta till energieffektiva fönster kan du spara energi, förbättra ljudisoleringen och göra ditt hem mer inbrottssäkert. Vi hjälper vi dig hitta fönster som passar både ditt hus och dina behov.

Vad är ett energieffektivt fönster?

Vad är ett energieffektivt fönster egentligen?

Ett fönster består av en glasruta infälld i en fönsterbåge som fästs i en karm, alltså den ramkonstruktion som sedan fästs in i väggen. I moderna hus används glas ofta som fasadmaterial, vilket gör att gränsen mellan fönster och vägg håller på suddas ut. Samma gäller dörrar, allt fler väljer att installera fönsterdörrar – dörrar som består av fönsterglas och som ser ut som ett fönster med dörrhandtag. Våra traditionella svenska fönster hittar nya former men oavsett modell har alla fönster samma funktion: de bjuder oss på ett härligt ljusinsläpp och i bästa fall också en underbar utsikt.

Varför köpa energieffektiva fönster från Hybrida?

Energieffektiva 3-glasfönster

3-glasfönster består av av tre tätt sammanfogade glasrutor. Rutorna placeras i en glaskassett med en distanslist mellan varje glas. Tack vare luftspalterna mellan rutorna ökar fönstrets isoleringsförmåga och dess u-värde sänks. 3-glasfönster är numera standardvalet i svenska fönster, modellen har varit mycket populär sedan den introducerades i Sverige på 1980-talet. Tekniken har finslipats sedan dess, på Hybrida använder vi en speciell glaskassett med varmkantslist som skapar en bruten köldbrygga, vilket sänker u-värdet ytterligare.

Energiglas sänker uppvämningskostnaderna

Oavsett om du ska byta fönster eller renovera fönster är det numera en självklarhet att välja energiglas. Det är egentligen ett vanligt fönsterglas vars yta har täckts med ett tunt och hårt oxidskikt. Fönsterytan reflekterar den långvågiga värmestrålningen, vilket gör att omkring 50 procent mer värme stannar kvar inomhus. Vi använder energiglas både utvändigt och invändigt vilket betyder att du sparar en rejäl slant på uppvärmningskostnaderna!

Underhållsfria karmar

På Hybrida använder vi underhållsfria karmar med dolda gångjärn som endast syns om fönstret öppnas. Betydligt vackrare fönster alltså, utan störande detaljer. Karmen i våra fönster är gjord av PVC-plast som gjuts kring en stålförstärkning. Med PVC-fönster slipper du underhållsarbete med fönstren, men behåller det låga U-värdet, färgen och funktionen i många år.

Proffsig installation

Vi installerar dina fönster på ett smidigt och professionellt sätt. Du behöver inte vara hemma varken för att ta emot leveransen eller under tiden vi monterar dina nya fönster om du inte vill eller kan. Efter monteringen kontaktar vi dig för att säkerställa att allting är bra. Om du vill kan vi ta med oss dina gamla fönster så du slipper tänka på det.

Värt att tänka på när du ska byta fönster

Hustyp

I moderna hus och funkishus passar stora fönster med raka, neutrala karmar som ger ett minimalistiskt intryck. Karmar av PVC-plast eller aluminium är diskreta och framhäver fönstret som en naturlig del av husets utseende. I klassiska hus och sekelskiftsvillor kan fönster med träkarmar passa bättre, eventuellt med spröjs som dekoration. Välj fönster enligt husets karaktär!

1
2

Material

Om du vill undvika trä så finns det idag underhållsfria alternativ, som glasfiber eller PVC-plast. Med hjälp av foliering kan dessa fönsterkarmar få en mattare färg som liknar trä, men du slipper underhållsarbetet som äkta trä innebär.

U-värde

En viktig detalj i valet av fönster är dess isoleringsförmåga. Förmågan att isolera anges i fönstrets u-värde. Ju lägre u-värde fönstret har, desto mindre värme försvinner ur huset genom fönstret. Om fönstrens värmeförlust är liten så betyder det lägre elräkning för dig. Moderna fönster har ett u-värde på 1.0–1.1, medan ett fönster från 1980-talet har ett u-värde på 2.5–3.0. Är du ute efter ett lågt u-värde i ditt hus lönar det sig att byta fönster i hela huset på en gång. Alternativet är att börja med husets största fönster, eller fönstrena i norrläge.
3
4

Spröjs

Spröjs är tunnare lister som kan läggas utanpå fönsterglaset eller mellan två glasrutor. Vill du ha spröjs på fönstren så finns det olika spröjstyper och kulörer att välja mellan. Du vet väl att du kan välja olika färg på fram- och baksida? Då kan du få spröjsen att matcha både husfasad och inredning.

Olika fönstermodeller

Fasta fönster

Fasta fönster kallas också karmfönster, de sitter fast i karmen och kan inte öppnas. Ett fast fönster är oftast billigare och tunnare än ett fönster som går att öppna. Fasta fönster används ofta i öppningar som vetter mot en balkong eller en uteplats, och i rum där man vill undvika fallolyckor, exempelvis barnrum. Fasta fönster är också ett bra val på platser där du vill maximera ljusinsläppet, och i byggnader där du inte behöver kunna öppna fönstren.

Öppningsbara fönster (tilt/turn)

Bland öppningsbara fönster är tilt/turn-fönster den mest populära modellen. Fönstret monteras med hjälp av sido- och underhängning vilket ger dig möjlighet att öppna fönstret både vertikalt och horisontellt. Öppningsbara fönster är vanligast i bostadshus där man både vill kunna vädra och använda fönstret som utrymningsväg vid en eventuell brand. Ett öppningsbart fönster har tre olika lägen: helt öppet läge, vädringsläge och semesterläge.

Vilka energieffektiva fönster ska jag välja?

Det finns flera olika fönster att välja mellan och det kan vara svårt att veta vilka som passar bäst hos dig. Kontakta oss för en genomgång, så hjälper vi dig välja rätt!

Olika fönstermaterial

PVC-fönster

Plastfönster blir allt mer populärt och PVC (polyvinylklorid) är numera det vanligaste materialet i moderna fönsterkarmar. Ett PVC-fönster består av en ram och en karm i PVC-plast. Våra prisvärda och energisnåla PVC-fönster består av 3-glas, dolda gångjärn och en varmkant. Om du ska köpa fönster eller renovera fönster är det skäl att överväga PVC, av flera olika orsaker.

Träfönster

Förr i tiden var de flesta svenska fönster gjorda av trä, nuförtiden används de främst i äldre hus för att bevara husets karaktär och ursprungliga utseende. Om du ska renovera fönster i ett gammalt trähus är trä ett snyggt alternativ som ger fönstren en mjukare framtoning. Träfönster är det billigaste alternativet näst efter PVC-fönstren. Ett bra budgetalternativ om du ska byta många fönster, men förbered dig på att dina träfönster kommer att behöva en del underhåll.

Aluminiumförstärkta träfönster

Skillnaden mellan ett klassiskt träfönster och ett aluminiumförstärkt träfönster är att träfönstret bekläs med aluminium på utsidan för att bättre klara av yttre påfrestningar av väder och vind. Aluminiumförstärkta träfönster är underhållsfria och mer värmeisolerande än traditionella träfönster. Det finns en luftspalt mellan träet och aluminiumet och på så vis får fönstret två lager som skyddar mot kyla. Ju bättre isoleringsförmåga fönstren har desto lägre blir u-värdet för ditt hus. Och ju mindre energiförbrukning du har desto lägre blir dina energikostnader. Därför är det en lönsam affär att byta fönster.

Helaluminiumfönster

Aluminium är det mest exklusiva materialet du kan välja när du ska byta fönster. Förr användes hel-aluminiumfönster främst i offentliga byggnader med stora skyltfönster, men nu blir de allt vanligare även i bostadshus. Aluminium är ett väldigt starkt material som rekommenderas i hus med stora fönster som utsätts för hård vind. I helaluminiumfönster är även fönstrets insida av aluminium. Detta ger rummet en riktigt modern och robust känsla. Aluminiumfönstrens utseende passar utmärkt i moderna hus med en industriell och minimalistisk look.

Aluminium/träfönster

Aluminium/träfönster är ett billigare alternativ till fönster i helaluminium. Den största skillnaden är att insidan av fönstret har synligt trä. Träet ger ett mjukare intryck inne i rummet och minskar den industriella looken. Utifrån sett är det ingen skillnad mellan aluminium/träfönster och fönster i helaluminium.
Sari Lundin
Sari Lundin
Verifierad kund
Läs mer
Supersnabb installation! Hybrida är superproffsiga -rekommenderas! Vi är helnöjda!
Annalena Carlred
Annalena Carlred
Verifierad kund
Läs mer
Från beställning till klart på 37 dagar. Så proffsig och snabb installation och ett helhetsansvar där säljaren var med i processen hela tiden. Rekommenderar Hybrida varmt
Evelina Hjelm
Evelina Hjelm
Verifierad kund
Läs mer
Trevlig, kunnig och bra personal där både säljare och montörer m.fl från start anpassat sig efter oss för att fönster och dörrbytet ska gå så smidigt som möjligt i vardagen.
Föregående
Nästa
Låt oss montera dina energieffektiva fönster!

Låt oss montera dina energieffektiva fönster!

Vi erbjuder monteringstjänst i Dalarna och dess grannlän. När du anlitar oss kan du lita på att vi skickar ut experter på fönstermontage. Varuleveransen sker samma dag som monteringen så du behöver inte oroa dig över förvaring. Bor du utanför vårt arbetsområde kan vi självklart hjälpa dig hitta en lokal montör som kan montera fönstren åt dig.

Nya energieffektiva fönster kan höja värdet på ditt hus

Har du tänkt på att du kan höja värdet på din bostad genom att byta fönster? I samarbete med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling erbjuder vi en hjälp med värdering av din bostad för omläggning av bolån när du anlitar oss för att byta fönster!
Energieffektiva fönster
Lita på vårt montörsmannaskap

Lita på vårt montörsmannaskap

Ödmjukhet och noggrannhet är ledorden i det vi kallar montörsmannaskap. Det är en hörnsten i Hybrida och det gäller hela vägen från rekrytering av medarbetare till fastighetens slutbesiktning. Våra professionella montörer och experter är erfarna och kvalitetsmedvetna. Vi är med dig från start till mål och lägger stort värde i att vara lyhörda för vad du som kund önskar under hela perioden.

Boka en kostnadsfri konsultation

Det är tryggt att anlita Hybrida, vi är med dig från start till mål.
Fyll i formuläret så hör vi av oss för att boka en genomgång av ditt hus och dina förutsättningar.

Vanliga frågor om energieffektiva fönster

I vissa regioner och länder finns det möjlighet att ansöka om bidrag eller subventioner för att byta ut gamla fönster mot energieffektiva alternativ. Detta kan bidra till lägre energikostnader och förbättra byggnadens totala energiprestanda.

Genom att byta till energieffektiva fönster kan du spara betydande mängder energi, vilket i sin tur leder till lägre uppvärmningskostnader. Minskningen beror på de gamla fönstrens skick och de nya fönstrens isoleringskapacitet​​​​.
Energielglaset bidrar till minskad värmetransmission och kan därmed minska energiförbrukningen för uppvärmning. Det exakta beloppet du sparar beror på flera faktorer, inklusive klimatet i din region och ditt husets isoleringsegenskaper​​.
Kostnaden för att installera energiglas beror på flera faktorer, inklusive fönstrets storlek och val av ramar. Det är bäst att konsultera med en specialist för att få en exakt offert baserad på dina specifika behov​​.
3-glasfönster erbjuder en högre isoleringsnivå än traditionella 2-glasfönster, vilket kan leda till betydande energibesparingar, särskilt i kallare klimat. Den exakta besparingen varierar beroende på flera faktorer såsom husets totala isolering​​.
Upp till en tredjedel av en byggnads värme kan gå förlorad genom fönstren, särskilt om fönstren är gamla och dåligt isolerade. Energieffektiva fönster kan avsevärt minska denna värmeöverföring​​.