Ska du byta ytterdörr? Välj leksandsdörrEn!

När du ska byta ytterdörr är det viktigt att dörren matchar huset, men den måste också vara slitstark och säker. Vi är stolta återförsäljare av Leksandsdörren som har högklassiga dörrar i olika stilar.

Vad är ett energieffektivt fönster?

Enkeldörr eller pardörr?

Räcker det med en enkeldörr som ingång till ditt hem eller borde du satsa på en pardörr? En pardörr består av två dörrblad som monteras bredvid varandra i samma karm. De möts på mitten och när du öppnar dörrbladen åt varsitt håll skapas en bred ingång. En pardörr behöver inte nödvändigtvis ha två lika stora dörrblad, den aktiva dörren kan vara bredare än den passiva som bara öppnas vid behov.

En pardörr kallas ibland lite felaktigt för en dubbeldörr. Skillnaden mellan en pardörr och en dubbeldörr är att en dubbeldörr består av två dörrar med varsin karm. De monteras i samma dörrhål och öppnas åt olika håll. När du passerar en dubbeldörr måste du alltså öppna och stänga två olika dörrar.

Det finns flera fördelar med att välja en pardörr:

  • En rymlig och stilig entré gör att huset känns större
  • Du undviker trängsel vid dörren när otåliga barn vill ut
  • Barnvagnar, soffor och andra stora föremål fås in utan problem
  • Du skapar en mer naturlig övergång mellan ute och inne

Varför köpa dörr från Hybrida?

Bra kvalitet

Leksandsdörren är en kvalitetsytterdörr som tillverkas från grunden i Leksand, Dalarna. Dörrelementen består av en furustruktur som förses med aluminiumplåtar för isolering. De yttre ytorna kläs med ett lager HDF (hård träfiberskiva). Hos Leksandsdörren finns ett stort utbud av specialegenskaper och anpassningsmöjligheter, olika handtag och glas, specialbeställda element, glasdekor och sniderier. Familjeföretaget erbjuder också speciella brandskyddande dörrar, ljuddämpande dörrar och andra säkerhetsfunktioner.

Lågt u-värde

Energivärdet, u-värdet, visar hur energieffektiv ytterdörren är. Ju lägre värde desto bättre isolerar dörren. Leksandsdörren kan erbjuda ett av marknadens absolut bästa u-värde. En dörr utan glas har u-värde 0,77 och en dörr med glas 0,9. I Leksandsdörrens sortiment finns också en lågenergidörr med u-värde 0,65 (utan glas) och 0,68 (med glas). Ett bra u-värde för ytterdörrar ligger runt 1,0.

Hög säkerhet

Mellan karm och dörrblad sitter tre justerbara gångjärn som gör Leksandsdörren enkel att anpassa. Gångjärnen är utrustade med bakkantssäkring och brytförstärkt slutbleck ingår som standard. Assa 2002 hakregellås ingår som standard på de flesta modeller. Ytterdörrar från Leksandsdörren har låskista med funktionen ”bortasäkert” för att ytterligare öka inbrottssäkerheten. Leksandsdörren är godkänd av SFDK (Svensk Fönster & Dörrkontroll), vilket visar att dörrarna uppfyller europeiska standarder och att de är anpassade för nordiskt klimat.

Proffsig installation

När du väljer att köpa dörr av oss på Hybrida installerar vi den på ett smidigt och professionellt sätt. Du behöver inte vara hemma varken för att ta emot leveransen eller under tiden vi monterar ytterdörren om du inte vill eller kan. Efter monteringen kontaktar vi dig för att säkerställa att allting är bra. Om du vill kan vi ta med oss din gamla dörr så du slipper tänka på det.

Värt att tänka på när du ska byta ytterdörr

Egenskaper

Bestäm först om du ska ha en enkeldörr eller en pardörr och kolla att storleken är rätt. Satsa på en kvalitetsdörr med god isolering som håller värmen i huset och kölden ute. Dörren ska vara trygg och säker med förstärkta gångjärn och hakregellås. Dessutom får den gärna ha en ljudisolerad konstruktion, så att du slipper störande ljud utifrån

1
2

Spröjs

Ska ytterdörren öppnas utåt eller inåt? Och ska den vara höger- eller vänsterhängd? Sitter gångjärnen på dörrens högra sida utifrån sett är dörren högerhängd och tvärtom. En utåtgående högerhängd ytterdörr är allra vanligast.

Utseende

Vilken dörrmodell passar dig och ditt hus? Ska dörren ha samma färg på båda sidor eller olika? Behöver du få in mer naturligt ljus i entrén? Förutom ytterdörrar med glas kan du köpa dörr med sidoljus eller överljus för att öka ljusinsläppet.

3
4

Handtag och lås

Handtaget till ytterdörren kommer du att ha kontakt med dagligen under många år framöver, så välj det med omsorg. Ett bekvämt ytterdörrhandtag kombinerat med ett bra lås hjälper dig att hålla objudna gäster borta. Vill du ha ett traditionellt mekaniskt lås eller ett kodlås?

Olika dörrmodeller

Hos Leksandsdörren finns ytterdörrar i flera olika modeller och stilar. De delas in i tre serier – Trend, Tidlös och Traditionell.

Leksandsdörren Trend hos Hybrida

Trend

Serien har utvecklats för att passa modern arkitektur och dess stilrena formspråk. Ytterdörrar i den här serien har varken spröjs, speglar eller dekorlister. Här finns dörrar för dig som gillar enkel design, spännande materialval och utmanande färger.
Leksandsdörren Tidlös hos Hybrida

Tidlös

Som namnet säger passar ytterdörrarna i den här serien både i klassiska och moderna hus. Här hittar du vackert spårfrästa ytterdörrar som förmedlar en välkomnande känsla. De är inte designade för att sticka ut, utan för att smälta in i huset och skapa ett enhetligt intryck.

Leksandsdörren Tradition hos Hybrida

Tradition

Serien för dig som ska byta ytterdörr i ett gammalt hus där du vill bevara husets karaktär. Här hittar du prov på verklig hantverkskonst i form av dekorerade dörrar med spröjs, speglar och dekorlister. Designen har skapats utgående från gamla ritningar av uttrycksfulla dörrmodeller men tillverkningen sker med modern teknik.

Vilken ytterdörr ska jag välja?

Är du osäker på vilken ytterdörr du ska välja får du gärna kontakta vår kundtjänst. De finns där för dig och svarar gärna på dina frågor. Via kundtjänsten kan du också boka in ett gratis hembesök. Då kommer en av våra kunniga medarbetare på besök för att hjälpa dig att välja rätt!

Olika dörrmaterial

En ytterdörr består av ett dörrblad som hänger i en dörrkarm med gångjärn. Dörrbladet kan vara tillverkat av massivt trä, MDF (träfiberskiva), glas, metall eller plast. Dörrkarmen är av trä, plast eller metall. Säkerhetsdörrar och deras dörrkarmar tillverkas oftast av metall.

Trä

Det vanligaste materialet i ytterdörrar är trä, oftast ek, bok eller ask. Dörrens kärna får gärna vara gjord av träfiber, eftersom det gör dörren mer slitstark. Materialet är ljuddämpande, vilket är speciellt viktigt om du bor i ett hus nära gatan eller i ett trapphus där det är mycket liv och rörelse.

Metall

En ståldörr erbjuder bättre brandskydd än en trädörr, men den kan kännas otrevlig som entrédörr i ett hem. Ståldörrar används oftast som ytterdörrar till källarförråd och olika typer av fastigheter. Ytterdörrar i helaluminium är exklusiva och tåliga. Det finns också ytterdörrar som är en kombination av flera material, en trädörr kan till exempel ha detaljer av stål eller glas.

Plast

En ytterdörr av plast är tillverkad av PVC. Moderna plastdörrar är rejäla och tåliga, billigare än en trädörr och underhållsfri i jämförelse med trä och aluminium. Väljer du att köpa ytterdörr av plast behöver du kolla att den har stålförstärkt karm och båge.

Glas

Ytterdörrar med speglar och glas finns i otaliga modeller och variationer. Glas ger dig möjlighet att sätta en personlig prägel på ytterdörren och ökar det naturliga ljusinsläppet i huset. Vill du maximera ljusinsläppet genom entrén kan du också välja en lösning med sido- eller överljus. En ytterdörr från Leksandsdörren har ett dörrblad med ramträ av 55 x 40 mm furu. Utanpå ligger 0,5 mm aluminiumplåt och utanpå det en hård träfiberskiva (HDF). Karmen är 55 x 104 mm i obehandlad furu, den ingår i priset för ytterdörren.
Kvalitetssäkrade dörrar från Leksandsdörren

Kvalitetssäkrade dörrar från Leksandsdörren

Vi samarbetar med Leksandsdörren, vars dörrar har blivit kvalitetssäkrade av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som ställer höga krav på allt från utförande och material till beslag, ytjämnhet och måttnoggrannhet.

För fackmässigt monterade ytterdörrar från Leksandsdörren gäller:

  • 2 års funktionsgaranti räknat från leveransdagen
  • 10 års garanti mot krokigt dörrblad på mer än 4 mm
  • 10 års garanti mot kondens på isolerglaset
Sari Lundin
Sari Lundin
Verifierad kund
Läs mer
Supersnabb installation! Hybrida är superproffsiga -rekommenderas! Vi är helnöjda!
Annalena Carlred
Annalena Carlred
Verifierad kund
Läs mer
Från beställning till klart på 37 dagar. Så proffsig och snabb installation och ett helhetsansvar där säljaren var med i processen hela tiden. Rekommenderar Hybrida varmt
Evelina Hjelm
Evelina Hjelm
Verifierad kund
Läs mer
Trevlig, kunnig och bra personal där både säljare och montörer m.fl från start anpassat sig efter oss för att fönster och dörrbytet ska gå så smidigt som möjligt i vardagen.
Föregående
Nästa
Låt oss montera din ytterdörr!

Låt oss montera din ytterdörr!

Vi erbjuder monteringstjänst i Dalarna och dess grannlän. När du anlitar oss kan du lita på att vi skickar ut experter på dörrmontage. Varuleveransen sker samma dag som monteringen så du behöver inte oroa dig över förvaring. Bor du utanför vårt arbetsområde kan vi självklart hjälpa dig hitta en lokal montör som kan montera ytterdörren åt dig.

Nya dörrar kan höja värdet på ditt hus

Vi erbjuder monteringstjänst i Dalarna och dess grannlän. När du anlitar oss kan du lita på att vi skickar ut experter på dörrmontage. Varuleveransen sker samma dag som monteringen så du behöver inte oroa dig över förvaring. Bor du utanför vårt arbetsområde kan vi självklart hjälpa dig hitta en lokal montör som kan montera ytterdörren åt dig.
Nya dörrar kan höja värdet på ditt hus
Lita på vårt montörsmannaskap

Lita på vårt montörsmannaskap

Ödmjukhet och noggrannhet är ledorden i det vi kallar montörsmannaskap. Det är en hörnsten i Hybrida och det gäller hela vägen från rekrytering av medarbetare till fastighetens slutbesiktning. Våra professionella montörer och experter är erfarna och kvalitetsmedvetna. Vi är med dig från start till mål och lägger stort värde i att vara lyhörda för vad du som kund önskar under hela perioden.

Boka en kostnadsfri konsultation

Det är tryggt att anlita Hybrida, vi är med dig från start till mål.
Fyll i formuläret så hör vi av oss för att boka en genomgång av ditt hus och dina förutsättningar.

Vanliga frågor om att byta ytterdörr

Vid byte av ytterdörr bör du överväga dörrens U-värde för energieffektivitet, materialets kvalitet, dörrbladets tjocklek för bättre isolering, och hur väl dörren passar med husets arkitektoniska stil. Dörrar med bättre isolering kan bidra till minskade uppvärmningskostnader och förbättrat inomhusklimat​​.
Den bästa ytterdörren för ditt hem beror på flera faktorer såsom klimat, estetik, säkerhetskrav och budget. Dörrar med låga U-värden och robusta konstruktioner lämpar sig väl för kallare klimat, medan design och materialval kan variera beroende på personliga preferenser och husets utseende​​.
Tjockleken på en ytterdörr bidrar till dess isoleringsförmåga. Dörrar med tjockare dörrblad, ofta runt 78 mm, tillsammans med 3-glas isolerrutor, erbjuder bättre isolering och är lämpliga för kallare klimat​​.
Ett lågt U-värde är att föredra för ytterdörrar eftersom det indikerar en högre isoleringsförmåga. Detta minskar värmeförlusten genom dörren, vilket leder till lägre uppvärmningskostnader och bidrar till ett mer energieffektivt hem​​​​.
U-värdet spelar en avgörande roll för en byggnads energieffektivitet. En dörr med ett lågt U-värde kan avsevärt minska energiförlusten jämfört med en dörr med högt U-värde, vilket kan resultera i betydande energibesparingar och förbättrad komfort inomhus​​​​.
För en ytterdörr bör du sträva efter ett U-värde så lågt som möjligt, idealiskt under 1,0. Lägre U-värden innebär bättre isolering och energieffektivitet, vilket är viktigt för att minska värmeförlust och spara på uppvärmningskostnader​​.