Solceller till lantbruk
Integrera solceller i ditt företag för hållbar energiförsörjning och ekonomiska fördelar. För företag är detta ett strålande sätt att minska energikostnader och bidra till miljön.
Utnyttja oanvända ytor på tak eller mark
Med stora outnyttjade ytor och hög energiförbrukning har lantbrukare goda förutsättningar för produktion av solel. Solpaneler till lantbruk kan installeras på stall- och ladugårdstak, maskinhallar, på marken intill jordbruket eller i kombination med odling. Utnyttja lantbrukets lediga ytor som passar för ett solkraftverk!
Maximal elproduktion till minimal kostnad
Vi planerar och förverkligar paket med solceller till jordbruk och lantbruk.
På Hybrida erbjuder vi skräddarsydda solenergilösningar som vi utformar enligt dina önskemål. Vårt team av experter samarbetar med dig för att kunna ta hänsyn till energiförbrukning, tillgängliga utrymmen och budget i planeringen.
Optimerat solkraftverk
Vi ser till att du får maximal nytta av ditt solkraftverk. Du kan använda den egenproducerade solelen i dina fastigheter, och kapa effekttoppar för till exempel kylmaskiner och bevattningssystem. Ett eventuellt överskott kan du sälja tillbaka till elnätet.
Skalbart för framtiden
Med varje solenergisystem som vi levererar finns möjlighet att utöka anläggningen ifall du vill installera fler solceller i framtiden. Elbehovet ökar i takt med klimatomställningen, så det är smart att redan nu göra dig redo för en större anläggning.
Stärk lantbrukets miljö- och hållbarhetsprofil
Med solceller kan ditt lantbruk bli mer energioberoende, spara pengar och göra en insats för miljön. Vad väntar du på?
Varför köpa dörr från Hybrida?
Lägre elkostnader direkt
Har du en solcellsanläggning med en toppeffekt under 500 kW är du befriad från energiskatt för solceller, vilket betyder att den egenproducerad solelen är mycket billigare än köpt el. Energiskatt gäller endast lantbruk vars solcellsanläggning har en installerad effekt på över 500 kW.
Svårslagen investering
Med solenergi kan du minska lantbrukets energikostnader, räkna in långsiktiga besparingar och uppnå en övertygande årlig avkastning. Efter cirka 8–12 år är solcellsanläggningen avbetald och därefter kan solpanelerna ge dig kostnadsfri el i upp till 30 år.
Mer energioberoende
Bli mindre beroende av elnätet och mer självförsörjande på el med hjälp av Hybridas solcellslösningar. Producera egen ren och förnybar solenergi så minimerar du sårbarheten för stigande elkostnader, strömavbrott och störningar i elnätet.
En miljögärning
Genom att investera i solceller till lantbruket gör du en insats för klimatet och bidrar till att skapa en levande landsbygd för kommande generationer.
Hur kan lantbruk sälja solel?
Vill ditt lantbruksföretag sälja överskottsel får du betalt för såld el från ert elhandelsbolag och ersättning för nätnytta från ert elnätsföretag. Dessutom har du rätt till skattereduktion, ursprungsgarantier och elcertifikat. Om spotpriset ligger på 65 öre får du totalt cirka 130 öre per såld kWh solel.
Elhandelsbolag betalar vanligtvis spotpris för den solel som du matar in det allmänna elnätet. En del elhandelsbolag kan även erbjuda en premie på 10–15 öre extra per kWh, oftast i utbyte mot era elcertifikat och ursprungsgarantier.
Takrenovering och solceller i ett paket
Många väljer att montera solceller på ladugårdstak där det finns stora lediga ytor som passar solceller. Det är viktigt att kontrollera att ladugården och taket är i gott skick, så att det klarar vikten av solpanelerna i många år framöver. Taket ska helst ha samma livslängd som solpanelerna, det vill säga 25–30 år.
Är du osäker på om taket håller? Ingen fara, vi kollar upp det! Behövs takrenovering i samband med installationen av solceller till lantbruk så kan vi på Hybrida erbjuda dig en unik paketlösning där både takrenovering och solceller ingår.
I vårt erbjudande ingår:
- En kostnadsfri offert för både takrenovering och solceller.
- En personlig kontaktperson som guidar dig genom hela processen.
- Dubbel garanti som säkerställer kvaliteten på både tak och solceller.
Så här installerar vi solceller för lantbruk
På Hybrida jobbar vi hårt för att lyckas med en smidig installationsprocess. Vårt erfarna team av experter tar hand om allt från början till slut för att säkerställa kvalitet i alla detaljer. Så här ser installationsprocessen ut:
1. Analys
Vi börjar med en detaljerad analys och lyssnar på dina behov och önskemål. Våra experter kartlägger fastighetens förutsättningar för att hitta den optimala solenergilösningen just för ditt lant- eller jordbruk.
2. Planering
När du är nöjd med förslaget tar vårt team fram en skräddarsydd design för ert solcellspaket. Vi tar hänsyn till inmätning, energiförbrukning och lokala bestämmelser för att säkerställa optimal prestanda och livslängd.
3. Installation
Solpanelerna monteras och ansluts till den helhetslösning som du har valt. Våra certifierade montörer och elektriker ansvarar för installationen. På så sätt säkerställer vi kvaliteten och slipper blanda in underleverantörer.
4. Aktivering
Vi trycker på startknappen och i samma sekund börjar solpanelerna producera el. Från och med denna dag minskar behovet av att köpa el och du börjar spara pengar direkt. Du har nu tagit kontroll över din energiframtid och kan njuta av oavbruten strömförsörjning.
Vi valde Hybrida
”Genuint bolag som håller det dom lovar! Samtliga inblandade, allt ifrån säljare till installatörer som gör ett fantastiskt jobb. Rekommendera dessa starkt.” – Yasha
25 års garanti och personlig solcellsrådgivare
När du blir kund hos Hybrida utser vi en personlig solcellsrådgivare som är väl insatt i just din investering. Han eller hon kommer att finnas vid din sida från start till mål, för att försäkra oss om att allting löper på som avtalat. Vi är måna om att du ska vara nöjd – både nu och i framtiden.
Kvalitet och prestanda är hörnstenar i Hybridas solenergilösningar. Därför erbjuder vi branschledande 25 års garanti på våra solpaneler. Vår garanti täcker alla potentiella defekter i material eller utförande, vilket säkerställer att investeringen är skyddad under många år framöver. Med Hybrida är du i trygga händer.
Boka en gratis konsultation och få en unik offert för din villa!
Modernisera er anälggning med solceller! Det är tryggt att anlita Hybrida, vi är med dig från start till mål. Fyll i formuläret så hör vi av oss för att boka en genomgång.
”Vilket perfekt genomfört projekt. Mycket proffsigt. Kan bara ge högsta betyg och rekommendationer. Dessutom mycket trevlig personal.”
Karl
Vanliga frågor om solceller till lantbruk
Om du har ett gemensamt elsystem för den privata bostaden och lantbrukets fastigheter används oftast den egenproducerade solelen i båda. Fördelen med att köpa solceller privat är att privatpersoner kan använda skatteavdraget för grön teknik på 20 % vid solcellsinstallationer. Nackdelen är att endast 5 % av solelen då får gå till lantbruket för att skattereduktionen på 60 öre per såld kWh el ska tilldelas dig privat.
Om mycket av den producerade solelen ska användas i lantbruket är det bättre att företaget köper solkraftverket. Att köpa solceller på företaget gör att ni behöver applicera moms på försäljningen men det ger er också möjlighet att dra av ingående moms vid köp. Om den egenproducerade solelen också används i privatbostaden deklareras detta som privat uttag.
Det behövs inget bygglov för solceller som följer takets lutning. När det gäller kulturhistoriskt värdefulla byggnader som kyrkor och äldre hus kan det också krävas bygglov. Om du ska installera på marken behöver du ansöka om bygglov för transformatorstationer och teknikhus men inte för solpanelerna.
En bygganmälan till byggnadsnämnden kan ändå behövas innan installation beroende på kommunens regler. Kolla vad som gäller i er kommun innan ni inleder projektet.
Lantbruk kan både göra avdrag på energiskatten och avdrag för ingående moms samt ta del av skattereduktionen för småskaliga producenter av grön el. Detta gör att dimensioneringen av solceller till lantbruk blir annorlunda än för privatpersoner.
Skattereduktionen ligger på 60 öre per såld kWh el. För lantbruk blir priset för inköpt el lägre än inkomsterna från såld el. Det betyder att värdet på solel med skattereduktion blir högt och det blir mer lönsamt för lantbruk att sälja solel än att använda elen själv. Bästa möjliga lönsamhet får du genom att dimensionera solcellerna så att du får ut så mycket som möjligt i skattereduktion.
När du ska dimensionera solceller till ett lantbruk behöver du ta flera saker i beaktande: elförbrukningen, huvudsäkringens storlek och den tillgängliga ytan för installation. Här är några tips till dig som vill dimensionera anläggningen för att maximera nyttan av skattereduktionen:
- Kontrollera hur många kWh el du har rätt till skattereduktion för. Du kan få skattereduktion för 30 000 kWh per år eller den totala mängden kWh el du köper årligen (om den är mindre än 30 000 kWh).
- För att få rätt till skattereduktion måste huvudsäkringen vara under 100 A. Det betyder att solcellsanläggningen ska vara mindre än 69 kW.
- Dimensionera anläggningen för att dra maximal nytta av skattereduktionen. Med en maxgräns på 30 000 kWh vill du alltså ha en överproduktion på 30 000 kWh solel per år.
- För att kunna planera en årlig överproduktion på 30 000 kWh behöver du jämföra din elförbrukning med solcellernas elproduktion. Räkna med att du använder 30–40 % av solelen själv. Det här betyder att du vill att 50–70 % av den årliga produktionen av solel ska ligga så nära 30 000 kWh som möjligt.
För att beräkna lönsamheten för solceller till lantbruk krävs en kalkyl som är anpassad till just dina fastigheter. Vi hjälper dig gärna med den!
Här är två skatteregler som lantbruk med solceller behöver ha koll på:
- Lantbruk med solceller får reducerad energiskatt: Energiskatt gäller endast lantbruk vars solcellsanläggning har en installerad effekt på över 500 kW. Lantbruk har vanligtvis reducerad energiskatt (0,6 öre/kWh), vilket även gäller för egenproducerad el. Det betyder att energiskatten inte har en så stor inverkan på solcellernas lönsamhet för lantbruk.
- Lantbruksföretag applicerar moms på såld solenergi: Om anläggningen producerar el inom näringsverksamheten och ditt lantbruksföretag får ersättning för elen som matas in på elnätet räknas det som momspliktig försäljning. När företaget säljer egenproducerad solel appliceras moms på försäljningen till elhandelsbolaget och på ersättningen för nätnytta som ni får från elnätsföretaget.
- Avdrag för ingående moms om solcellerna köps av ett företag: Lantbruksföretag har rätt till ett visst momsavdrag vid inköp. Om du väljer att installera solcellerna privat gäller andra skatteregler.
Det finns inte längre något bidrag som lantbruk kan söka som stöd för en investering i solceller. Tidigare beviljade Jordbruksverket lantbruksstöd för förnybar energi, men det bidraget är stängt. För privatpersoner har staten inrättat ett investeringsstöd för solceller som kallas skatteavdrag för grön teknik. Med skatteavdraget för grön teknik kan du dra av upp 20 procent av kostnaden för solceller och 50 procent av kostnaden för batteri och laddbox.
Här kan du läsa mer om skattereduktion för grön teknik.